Albízia voňavá, 40-60cm, kont.2l

Albizia julibrissin

17,60  cena s DPH

Albízia voňavá je obľúbená v záhradách pre svoje krásne, jemné, ružové kvety a jemne delené, perovité listy, ktoré jej dodávajú exotický vzhľad.

Katalógové číslo: KV616 Kategórie: , Značky: , ,

Popis

Albízia voňavá (Albizia julibrissin), známa aj ako hodvábny strom alebo perzský akát, je krásny a exotický strom, ktorý pochádza z Ázie, konkrétne z oblastí Iránu a Číny. Je to opadavý strom, ktorý môže dorásť do výšky 5 až 15 metrov. Má jemné, papraďovité listy a výrazné ružové alebo červené kvety, ktoré majú hodvábny vzhľad.

Pestovanie Albízie voňavej

Stanovisko: Albízia voňavá preferuje slnečné a teplé stanovište, kde dostáva dostatok priameho svetla. Dobre znáša teplo a sucho, ale v chladnejších oblastiach môže trpieť mrazmi. V chladnejších oblastiach je vhodné strom pestovať na chránenom mieste.

Pôda: Tento strom nie je príliš náročný na pôdu, ale preferuje dobre priepustné, mierne kyslé až neutrálne pôdy. Znáša aj chudobnejšie pôdy, ale optimálne rastie v humóznych, výživných pôdach.

Zálievka: Albízia je pomerne odolná voči suchu, najmä keď je už dobre zakorenená. Mladé stromy však potrebujú pravidelnú zálievku, aby sa správne zakorenili. Dospelé rastliny potrebujú menej vody a sú tolerantné voči suchším obdobiam.

Ochrana pred mrazom: Albízia je citlivá na mráz, najmä v mladom veku. V oblastiach s chladnejšími zimami je dobré mladé rastliny chrániť mulčom alebo iným krytím.

Orezávanie: Orezávanie nie je nevyhnutné, ale môže sa vykonávať na jar, aby sa stromu dala pekná forma alebo odstránili poškodené či suché vetvy.

Rozmnožovanie

Albízia sa môže rozmnožovať semenami alebo odrezkami. Semená majú tvrdý obal, takže pred výsevom je dobré ich namočiť do teplej vody alebo narušiť obal pilníkom. Klíčenie môže trvať niekoľko týždňov.

Zaujímavosti

Albízia voňavá má nielen okrasnú hodnotu, ale aj liečivé vlastnosti v tradičnej medicíne. V niektorých kultúrach sa jej kvety a kôra používajú na upokojenie, proti nespavosti a ako antidepresívum.

V záhrade dokáže albízia vytvoriť exotickú atmosféru, no treba dávať pozor, aby sa v niektorých oblastiach nestala invazívnym druhom.

Recenzie (0)

Hodnotenia

Zatiaľ neboli pridané žiadne hodnotenia.

Be the first to review “Albízia voňavá, 40-60cm, kont.2l”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

17,60  cena s DPH