Čučoriedka DUKE

Vaccinium corymbosum duke

5,90  cena s DPH

Čučoriedka ‘Duke’ je jeden z najpopulárnejších kultivarov čučoriedky, ktorý si získal obľubu medzi záhradkármi aj pestovateľmi pre svoju vynikajúcu chuť.

Katalógové číslo: KV1007 Kategória:

Popis

Čučoriedka ‘Duke’ (Vaccinium corymbosum) je jeden z najpopulárnejších kultivarov čučoriedky, ktorý si získal obľubu medzi záhradkármi aj komerčnými pestovateľmi pre svoju vynikajúcu chuť, vysokú plodnosť a odolnosť voči rôznym podmienkam pestovania. Tento kultivar bol vyvinutý v USA a stal sa známym pre svoje široké uplatnenie a výnimočné vlastnosti.

Vzhľad

Plody čučoriedky ‘Duke’ sú stredne veľké až veľké, s charakteristickou tmavomodrou farbou a lesklým povrchom. Tieto plody sú veľmi šťavnaté a majú vynikajúcu sladkú chuť s jemným kyslastým podtónom. Vďaka svojej chuti a textúre sú ideálne na priamu konzumáciu, ale aj na výrobu džemov, koláčov a rôznych dezertov. Okrem toho majú dobrú skladovateľnosť, čo je výhodné pre komerčných pestovateľov, ktorí ich chcú predávať na trhu.

Listy rastliny sú tmavozelené, oválne a majú jemné zúbky na okrajoch. Na jeseň sa farba listov mení na krásne odtiene červenej a oranžovej, čo pridáva ďalší estetický prínos do záhrady.

Pestovanie

Kultivar ‘Duke’ preferuje slnečné až polotienisté stanovište. Najlepšie plodí na slnečných miestach, kde má dostatok svetla na fotosyntézu a rozvoj plodov. Potrebuje kyslú, dobre priepustnú pôdu bohatú na organické látky, pričom ideálne pH by malo byť medzi 4,5 a 5,5. Dôležité je zabezpečiť pravidelnú zálievku, najmä počas suchých období, aby sa rastlina mohla správne vyvíjať a plodiť.

Starostlivosť

Starostlivosť o čučoriedku ‘Duke’ je relatívne nenáročná. Odporúča sa pravidelný rez na jar, ktorý pomáha udržiavať kompaktný tvar rastliny a podporuje zdravý rast. Odstraňovanie starých a slabých výhonkov zlepšuje cirkuláciu vzduchu a znižuje riziko chorôb.

Výhody

Jednou z hlavných predností kultivaru ‘Duke’ je jeho vysoký výnos. Rastlina začína plodiť už v druhom alebo treťom roku po výsadbe a dosahuje vrchol výnosu v priebehu 4 až 6 rokov. Plody sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, čo z nich robí zdravú potravinu, ktorá môže podporiť zdravie srdca, zlepšiť pamäť a posilniť imunitu.

Celkovo je čučoriedka ‘Duke’ skvelou voľbou pre každého, kto hľadá chutné a produktívne ovocie na pestovanie. Je ideálna pre domáce záhrady, ovocné sady, ale aj pre kontajnerové pestovanie.

Recenzie (0)

Hodnotenia

Zatiaľ neboli pridané žiadne hodnotenia.

Be the first to review “Čučoriedka DUKE”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5,90  cena s DPH