Čučoriedky sú úzko príbuzné brusniciam. Rastliny sú opadavé vytrvalé kríky, ktorých výška sa pohybuje od 60 cm pri nízkych čučoriedkach (Vaccinium angustifolium) až po 4 metre pri vysokých odrodách (V. corymbosum).
Rastú na kríkoch a patria do čeľade vresovcovitých (Ericaceae). Tieto plody sú známe svojou charakteristickou tmavomodrou alebo tmavofialovou farbou a sladko-kyslým chuťovým profilom. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo z nich robí obľúbený prírodný zdroj živín.
Existuje niekoľko druhov čučoriedok, a medzi najznámejšie patria čučoriedky obyčajné (Vaccinium myrtillus) a čučoriedky pestrofarebné (Vaccinium corymbosum). Konzumujú sa čerstvé, ale tiež sa používajú na prípravu džemov, koláčov, muffinov, ovocných šalátov a ďalších jedál.
Okrem výživnej hodnoty majú aj potenciálne prospešné účinky na zdravie, ako napríklad podporu zraku a pamäti, zlepšenie cirkulácie krvi a posilnenie imunitného systému. Čučoriedky sa často považujú za superpotravinu kvôli ich vysokému obsahu antioxidantov, najmä antokyanínov.