Brusnice sú malé červené alebo tmavočervené plody, ktoré rastú na nízkych kríkoch a patria do čeľade vresovcovitých (Ericaceae). Existuje niekoľko druhov brusníc, ale tie najznámejšie sú brusnice obyčajné (Vaccinium macrocarpon) a brusnice malé (Vaccinium oxycoccos).
Brusnice sú známe svojím charakteristickým kyslým a osviežujúcim chuťovým profilom. Používajú sa v rôznych kuchyniach na prípravu jedál, nápojov, džemov, omáčok a ďalších potravín. Sú bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, čo prispieva k ich zdravotným výhodám.
Stonky brusníc sú drôtovité a plazivé. Listy sú vždyzelené, oválne alebo eliptické a dlhé menej ako 1,2 cm. Malé zvončekovité kvety sa objavujú v júni a majú štvorlaločnú ružovú korunu. Okrúhle karmínové bobule, ktoré dozrievajú v septembri, sú veľké ako ríbezle a často sú škvrnité; majú kyslú chuť. Pestujú sa na kyslých pôdach z rašeliny. Zber bobúľ sa začína začiatkom septembra a trvá do konca októbra.
V mnohých krajinách sa brusnice tradične konzumujú, najmä počas obdobia jesene a zimy. Často sa tiež využívajú v tradičnej medicíne kvôli svojim potenciálnym prospešným účinkom na zdravie močových ciest. Môžu konzumovať čerstvé, sušené, zmrazené alebo vo forme džúsov a prírodných nápojov.